//
you're reading...
ΔΙΑΦΟΡΑ

Για την «Εβίτα που νίκησε τα Αποθαρρύνια», της Ευαγγελίας Κουνέλη

Oι πολύτιμοι σύμμαχοι των παιδιών για να νικήσουν τα Αποθαρρύνια

της Ευαγγελίας Κουνέλη
Education Counselor
Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής

Τα Ενθαρρύνια, ο Πανταμπορής, τα Προσπαθόντα, ο Ακουναμαθένης, τα Γλυκόλογα, τα Καντοξανά, ο Αχ-Τικαλά, οι Τρεις Μεγάλες Μπορούσες, όλα αυτά δηλαδή που χρειάζονται τα παιδιά –αλλά και οι μεγάλοι– για να ανασύρουν από μέσα τους δυνάμεις, κάθε φορά που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με κάτι δύσκολο ή απλά κάτι καινούργιο, κάθε φορά που έρχονται πλήθος Αποθαρρύνια να τους/μας πουν πόσο αδέξιοι, άχρηστοι, χαζοί, ανίκανοι, ανόητοι είναι/είμαστε, έγιναν οντότητες και πρωταγωνίστησαν σε μια σπουδαία ιστορία: «Η Εβίτα που νίκησε τα Αποθαρρύνια». Έγιναν οι πολύτιμοι σύμμαχοι της Εβίτας σε μια προσπάθεια να ολοκληρώσει ένα τεράστιο έργο, που ξεπερνούσε πολύ τις μικρές της δυνάμεις.

evita-nikhse-afisa-a4-04mart17-lr

Και από πού άντλησαν τη δύναμή τους αυτά τα περίεργα όντα; Μα από το ίδιο τους το όνομα! Μέσα στο όνομά τους κρύβεται εκείνο ακριβώς το στοιχείο που μας βοηθάει να αναπτύξουμε αυτό που εμείς οι μεγάλοι ονομάζουμε «δεξιότητες ζωής» και αποτελούν τα σημαντικότερα εφόδια που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος για να τα καταφέρει στη ζωή του με οτιδήποτε κι αν καταπιαστεί: θετική σκέψη, αναγνώριση και διαχείριση συναισθημάτων, αυτοεκτίμηση, επικοινωνία, διεκδικητικότητα. Λέξεις – έννοιες πολύ δύσκολες για να τις μάθουν τα παιδιά. Κι ακόμα δυσκολότερο να τις ταυτίζουν με γεγονότα και καταστάσεις που τους συμβαίνουν και να ακολουθούν τις πρακτικές που θα τους οδηγήσουν στην ενδυνάμωση και την ψυχική ανθεκτικότητα.

evita-nikhse-book-rgb-19dec16-lr

Οι δεξιότητες ζωής, λοιπόν, που προσπαθούμε να εμπνεύσουμε στα παιδιά είτε σαν γονείς είτε σαν δάσκαλοι, ονοματοδοτήθηκαν και νοηματοδοτήθηκαν από τον συγγραφέα, Κωστή Α. Μακρή, σε γλώσσα που όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, χωρίς να χρειαστεί να εξηγήσουμε και πολλά πολλά. Γιατί, εκεί που αρχίζουν οι πολλές εξηγήσεις, τα παιδιά χάνουν το ενδιαφέρον τους, άρα και την προσοχή τους! Έγιναν «κώδικας» επικοινωνίας μικρών και μεγάλων, έχασαν την παραμυθική τους οντότητα και εισέβαλαν στην πραγματική μας ζωή, άλλοτε για να υποστηρίξουν τις αληθινές μας προσπάθειες, άλλοτε αντιπροσωπεύοντας τα πρόσωπα που μας περιβάλλουν ή δίνοντάς μας τον τρόπο να διεκδικήσουμε αυτό που έχουμε ανάγκη κάθε στιγμή.      

megales-3-mporoyses-a4-cmyk-kam-03mart17-lr

 

Η Ευαγγελία Κουνέλη γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα και είναι εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Σπούδασε στη Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Πειραιά (1986) και μετεκπαιδεύτηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Αθηνών (Γενική Αγωγή, 1999). Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην κατεύθυνση «Διδακτική της ιστορίας – Πολιτιστική παράδοση» το έτος 2002 και Διδακτορικό Δίπλωμα στη Διδακτική της Ιστορίας το 2007.

evaggelia-koynelh-01b-name-2014-04%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%8417-lr

Έχει λάβει μέρος σε πολλές επιστημονικές συναντήσεις που αφορούν σε θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού και ανάλογες είναι οι ανακοινώσεις της σε επιστημονικά συνέδρια και οι δημοσιεύσεις της σε συλλογικούς τόμους και εκπαιδευτικά περιοδικά.

Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ
(2008)            http://www.ιστορία για τη γενιά του internet.edu, Ταξιδευτής

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2011)            Σχολική έρευνα και διδακτική της ιστορίας: Από το βίωμα στην ιστορική γνώση, Γρηγόρη [εισήγηση]
(2007)            Νέες τεχνολογίες και επιστήμες της αγωγής, Μεταίχμιο
(2007)            Προσεγγίζοντας το Ολοκαύτωμα στο ελληνικό σχολείο, Ταξιδευτής

Λοιποί τίτλοι
(2003)            Συλλογικό έργο, Κύθηρα: Μύθος και πραγματικότητα, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Κυθήρων [επιμέλεια]

Advertisements

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΡΧΕΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: