//
you're reading...
ΔΙΑΦΟΡΑ

Ευτυχισμένο το 2026, Κωστής Α. Μακρής

Αυτό το κείμενο το έγραψα το 2010.
Έχουν περάσει χρόνια από τότε και βλέπω να στενεύουν τα περιθώρια για επαλήθευση των προσδοκιών μου.
Βέβαια, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αλλά δεν νομίζω καμία ή κανένας να φιλοδοξεί να είναι η τελευταία Ελληνίδα ή ο τελευταίος Έλληνας που θα την έχει δει ζωντανή.

HAPPY 2026 KAM 01JAN2014

Καλά Χριστούγεννα 2025 και Ευτυχισμένο το 2026

Αγαπημένη μου Ε.
Πλησιάζουν και πάλι τα Χριστούγεννα.
Κι όπως κάθε χρόνο, ρίχνω ματιές προς τα πίσω και κάνω απολογισμό. Όχι τόσο από νοσταλγία, όσο για να δω ―με λίγο ματαιόδοξη ίσως διάθεση― μια πορεία για την οποία τόσο η τύχη όσο και εμείς, είμαστε υπεύθυνοι για τα αποτελέσματά της.

Βρήκα μερικές παλιές φωτογραφίες από τα Χριστούγεννα του 2010.
Εσύ ήσουνα τότε 2 χρονών.
Στολίζαμε το δέντρο, φτιάχναμε κουραμπιέδες και μελομακάρονα και ήμασταν μαζεμένοι στο σπίτι όπως σχεδόν κάθε χρόνο.
Η οικογένεια. Τέσσερεις γενιές. Τέτοιες μέρες τις περνάγαμε μαζί, ακουμπώντας ο ένας στον άλλον και στα όμορφα και χαρούμενα αλλά και στα δύσκολα.
Ήταν πολύ δύσκολα χρόνια τότε. Δεν σου κρύβω ότι δεν τα νοσταλγώ καθόλου! Κι ας ήμουνα 15 χρόνια νεότερος.
Εσύ τελειώνεις του χρόνου το 12τάξιο σχολείο και έχεις ήδη διαλέξει τις σπουδές που θα ακολουθήσεις. Η Ανώτατη Σχολή που επέλεξες πριν από ένα χρόνο σε έχει δεχτεί ήδη. Με τη βοήθεια των δασκάλων σου, που εδώ και τρία χρόνια παρακολουθούν την πορεία σου, με βάση τις ικανότητες και τις προτιμήσεις σου, έχεις ολοκληρώσει σχεδόν την προσπουδαστική σου προετοιμασία με εργασίες και έρευνες. Με αντικείμενο αυτό που περισσότερο αγαπάς και με το οποίο ονειρεύεσαι να ασχοληθείς για να προσφέρεις ό,τι καλύτερο μπορείς στο κοινωνικό σύνολο και να απολαύσεις τους καρπούς των κόπων σου.
Χαίρομαι αφάνταστα με τις ριζικές αλλαγές που έγιναν στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια τα τελευταία 14 χρόνια.
Με εντυπωσίαζε η ευχαρίστησή σου να πηγαίνεις στο σχολείο και σε ζήλευα καθώς θυμόμουνα τη δικιά μου βαριεστιμάρα και το άγχος που είχαμε όλα τα παιδιά παλιότερα. Σε έβλεπα να ετοιμάζεσαι για το σχολείο λες και θα πήγαινες εκδρομή με ολοφάνερη τη λαχτάρα σου να συναντηθείς με συμμαθητές, συμμαθήτριες και δασκάλους. Συζητούσατε και διαβάζατε μαζί, κάνοντας συχνές εκδρομές και επισκέψεις εκεί που η αληθινή ζωή δίνει τα καλύτερα μαθήματα.
Η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση του 2014 άλλαξε πραγματικά το τοπίο στην Ελλάδα και άλλαξε και την Ελλάδα. Αυτή ήταν η ουσιαστική αλλαγή που μας βοήθησε να ξεχρεώσουμε και να ελπίζουμε τώρα σε ακόμα καλύτερες μέρες.
Δεν θα ξεχάσω την εισαγωγή του μαθήματος Καθημερινής Οικογενειακής Οικονομίας και Διαχείρισης που τόσο τρόμαξε τις τράπεζες.
Χρειάστηκαν λιγότερο από 3 χρόνια για να μειωθούν οι Πιστωτικές Κάρτες κατά 65% και το χρέος των νοικοκυριών κατά 85%. Μέσα από τις σοφές καθημερινές παρεμβάσεις όλων των παιδιών και των δασκάλων τους που είχαν παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια.
Μας είχε όλους ενθουσιάσει και το μάθημα Καθημερινής Ευγένειας και Αρμονικής Συμβίωσης. Την πρώτη φορά που μας ανακοίνωσες ότι στο πλαίσιο εκείνου του μαθήματος θα κυκλοφορούσατε για 3 ολόκληρες μέρες στην Αθήνα με αναπηρικά αμαξίδια ―όλη η τάξη και η δασκάλα σας μαζί!― οι περισσότεροι τρομάξανε. Θυμάμαι ότι μόνο εγώ χαμογέλασα. Καθώς θυμήθηκα τους 2-3 μήνες που κυκλοφορούσα με πατερίτσες εξαιτίας ενός ατυχήματος, πριν από 35 χρόνια. Ούτε που θέλω να θυμάμαι την ταπείνωση και την ταλαιπωρία που είχα υποστεί!
Αλλά κι εσύ χαιρόσουνα με όλα τα μαθήματα και ήσουνα ιδιαίτερα ενθουσιασμένη με το μάθημα Διατροφής και Υγείας στο οποίο μαγειρεύατε στο σχολείο, αξιοποιώντας κάθε όσπριο, λαχανικό και φρούτο εποχής με τρόπο υγιεινό, νόστιμο και οικονομικό. Χρησιμοποιώντας τις τοπικές συνήθειες και προϊόντα και αναδεικνύοντας τη μαγεία της συνεργασίας. Εκείνο το μάθημα ήταν πραγματική ανάσα για πολλά νοικοκυριά και οικογένειες. Καθώς άλλαξε τις διατροφικές μας συνήθειες με τρόπο μαγικό θα ’λεγε κανείς. Εγώ είχα χάσει 12 κιλά μέσα σε 8 μήνες!
Και μέσα από το μάθημα αυτό, όλα τα παιδιά είχαν μάθει μέσα σε δυο χρόνια πολλή περισσότερη Χημεία, Βιολογία, Ανατομία, Ανθρωπολογία, Κοινωνιολογία, Υγιεινή, Οικονομία και Ανθρώπινες Σχέσεις απ’ όσα είχαμε μάθει εμείς στα 12 χρόνια του δικού μας σχολείου.
Κι όχι μόνον αυτό! Κοντά σου μαθαίναμε κι εμείς και χαιρόμασταν να σε ακούμε και να αλλάζουμε συνήθειες και προκαταλήψεις.
Κυρίως μέσα από το μάθημα «Εμείς και οι Θεσμοί» που καθιερώθηκε το 2015. Αλλάζοντας το τοπίο στην Ελλάδα με ραγδαίο τρόπο. Γιατί όλα τα παιδιά από την 6η τάξη και μετά, περνάγατε ώρες ολόκληρες στη Βουλή, στις Εφορίες, στις Πολεοδομίες, στα Δικαστήρια, σε Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια και Διοικητικά Συμβούλια Κοινωφελών Επιχειρήσεων και Οργανισμών, που από το 2013 είχαν υποχρεωθεί να συνεδριάζουν δημόσια σε αμφιθέατρα.
Με την προετοιμασία από τους καλούς σας δασκάλους και με τις δικές σας έξυπνες παρατηρήσεις και προτάσεις ―που υποχρεωτικά καταγράφονταν μετά από κάθε επίσκεψη σχολείου―, έγιναν τόσες αυτονόητες και ουσιαστικές αλλαγές που χρειάστηκαν λιγότερα από 4 χρόνια για να ανατραπούν νοοτροπίες δεκαετιών, να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και να μειωθεί η διαφθορά κατά 95%!

Θα είχα πολλά ακόμα να σου πω αγαπημένη μου Ε.
Αλλά πάλι, θα μου πεις ότι κοιτάζω πίσω ενώ το φως είναι μπροστά μας.
Χαίρομαι όμως τόσο πολύ να σε βλέπω τόσο αισιόδοξη, τόσο δυνατή και τόσο σίγουρη για τον εαυτό σου που αναλογίζομαι με τρόμο τι θα είχε συμβεί σε σένα και στην Ελλάδα μας αν δεν είχαν γίνει όλες αυτές οι αλλαγές, αγαπημένη μου Ε.

Χαίρομαι ακόμα που το 2010 είναι τόσο μακριά πίσω μας…

Αγαπημένη μου Ε.

Σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου
Καλά Χριστούγεννα 2025 κι Ευτυχισμένο το 2026

Κωστής Α. Μακρής

Δεκέμβριος 2010

________________________________

Τα βιβλία μου «Ο Πιοζ Νάμε και οι πέντε γάτες»
και «Η Εβίτα που νίκησε τα Αποθαρρύνια»
κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ
Κωστής Α. Μακρής

 

Advertisements

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

ΑΡΧΕΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: