//
Εφημερίδα Περισκόπηση – 4 Μαρτίου 2011

O Πιοζ Νάμε και οι πέντε γάτες»

Του Κωστή Μακρή, από τις Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

Πριν από αρκετές μέρες δεχτήκαμε μια απρόσμενη επίσκεψη. Ένας μικρός αναγνώστης της εφημερίδας μας, συνοδευόμενος από τη μητέρα του, μπήκε στα γραφεία μας, κρατώντας ένα βιβλίο. Γνωστοί μας και οι δύο. Η μαμά του μικρού μάς είπε γελώντας ότι ο Δημήτρης θέλει να εκφράσει ένα αίτημα. Απορήσαμε… Ο Δημήτρης τότε, με θάρρος, μας ρώτησε αν θα μπορούσε να παρουσιαστεί το βιβλίο «Ο Πιοζ Νάμε και οι πέντε γάτες» από την «Περισκόπηση».

-Μια και παρουσιάζετε διάφορα βιβλία κάθε τόσο…, στήριξε το αίτημά του.

Στην ερώτησή μας για ποιο λόγο προτείνει το συγκεκριμένο βιβλίο, μας μίλησε για το βιβλίο του Κωστή Μακρή. Μας είπε ότι του άρεσε πάρα πολύ και ότι θα ήθελε ο ίδιος να το διαβάσουν «όλα τα παιδιά που πάνε  σχολείο». Για να μπορεί να το κουβεντιάζει και με άλλα παιδιά,  γιατί «έχει περιπέτειες και ωραίες περιγραφές», «διαβάζεται αρκετά εύκολα χωρίς να κουράζει, αν και είναι μεγάλο». Μας είπε και άλλα: «έχει πλάκα, με έκανε να γελάσω πολύ», «ήταν έξυπνο αλλά και απρόβλεπτο», «ήταν το καλύτερο βιβλίο που διάβασα τον τελευταίο καιρό» κ.λπ. Η μητέρα του επιβεβαίωνε τα όσα μας έλεγε ο μικρός Δημήτρης Κ. Δεν μας έκρυψε ότι το είχε διαβάσει και η ίδια και συμφωνούσε με το γιο της.  Υποσχεθήκαμε στο μικρό Δημήτρη –μαθητή της έκτης τάξης του Δημοτικού- ότι θα παρουσιάσουμε το βιβλίο σε κάποιο από τα επόμενα τεύχη της Περισκόπησης.

Ο συγγραφέας δεν μας ήταν άγνωστος. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στην Περισκόπηση. Το βιβλίο του όμως είναι και «παιδικό» και μεγάλο. Πάνω από 500 σελίδες. Κι αυτό μας είχε τρομάξει στην αρχή. Μετά όμως από τις πρώτες 15-20 σελίδες, αρχίσαμε να μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στον κόσμο του Πιοζ Νάμε. Το διαβάσαμε γρήγορα και θέλαμε κι άλλο… Δηλαδή, το απολαύσαμε!

Το βιβλίο ξεκινάει με μια άγρια ληστεία και απαγωγή. Άγνωστοι κακοποιοί αρπάζουν τον Πιοζ Νάμε μέσα από το σπίτι που μένει με τη θεία του Εγομόνη και την κυρία Τίνα Μεθέλη κλέβοντας και πολλά από τα χρυσαφικά της Εγομόνης. Από την πρώτη στιγμή όμως καταλαβαίνουμε ότι κάποιο μυστήριο κρύβεται πίσω από εκείνη την απαγωγή. Ακόμα και ο αστυνομικός επιθεωρητής, ο Σιγάμης Δεντόβρος, δείχνει μπερδεμένος και καχύποπτος. Αργότερα θα μάθουμε ότι τον Πιοζ Νάμε τον βαραίνει μια τρομερή «κατάρα». Οι δικοί του, με τη βοήθεια και της νεράιδας Αμφιλύκης, προσπαθούν να τον προστατεύσουν, να τον σώσουν. Το κρίσιμο χρονικό σημείο είναι τα όγδοα γενέθλια του Πιοζ Νάμε, όπου τότε όλα θα έχουν κριθεί.

Το πανηγύρι αρχίζει από τα ονόματα. Ευρηματικά όπως η Εγομόνη Μουπάντα, ο καπετάν Τράμος Ντάνας, η κυρα Τίνα Μεθέλη, ο Ιμεγός, η Πεσκιάλα, η Οποσίπα κ.ά., που περιγράφουν τους χαρακτήρες με αξιοθαύμαστη ακρίβεια. Όσο για τις πέντε ξεχωριστές γάτες (την Τρεχατόρα, την Αλουκίτα, τη Σοπακιάκου, τον Κινατόβρη και την Μπεζμέσα) ο Κωστής Μακρής μας τις παρουσιάζει από την αρχή του μυθιστορήματος και η συμβολή τους στην εξέλιξη της περιπέτειας θα είναι καθοριστική όσο και γοητευτική.

Αν και απευθύνεται σε παιδιά περίπου 12 χρόνων ή και μικρότερα, σε καμιά σελίδα δεν είχαμε την αίσθηση ότι διαβάζουμε ένα «παιδικό» βιβλίο. Ίσως γιατί ο συγγραφέας «μιλάει» στα παιδιά σαν να είναι μεγάλοι και στους μεγάλους σαν να είναι παιδιά. Είναι ένα βιβλίο με πολύ μυστήριο, μπόλικη περιπέτεια, λεπτό χιούμορ, φρεσκάδα, αμεσότητα και πολύ παιχνίδι. Παιχνίδι σε πολλά  επίπεδα. Παιχνίδι με τη μαγεία και τα θαύματα. Παιχνίδι με τις σχέσεις των ανθρώπων (μικρών και μεγάλων). Παιχνίδι και με τη γλώσσα, καθώς «Ο Πιοζ Νάμε και οι πέντε γάτες» είναι γραμμένο σε εξαιρετικά ελληνικά! Δίνει μεγάλη σημασία στη γλώσσα ο συγγραφέας και σε μια από τις σελίδες αναφέρει για τον Πιοζ Νάμε ότι:  «Έμαθε (από τη θεία του) να την  προσέχει (τη γλώσσα) και να μην  την τραυματίζει, πιστεύοντας ότι οι λέξεις είναι ζωντανές και πονάνε όταν τις κακομεταχειριζόμαστε…»

Στον κόσμο του «Πιοζ Νάμε», μαγεία, νεράιδες  και αρχαίοι θρύλοι συνυπάρχουν με μια οικεία πραγματικότητα και  ολοζώντανους, σημερινούς χαρακτήρες.  Ο μύθος και η πραγματικότητα δένονται αξεδιάλυτα, όπως συμβαίνει στην παιδική σκέψη αλλά και στις ενήλικες ονειροπολήσεις. Η δράση είναι πυκνή, οι περιπέτειες του ήρωα συναρπαστικές. Η αγωνία για την τελική έκβαση μάς κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

Τα συναισθήματα δίνονται με τέτοιο τρόπο, που σίγουρα τα αναγνωρίζεις και με τη δύναμη της περιγραφής τα οικειοποιείσαι… Συμπάσχεις με τους  ήρωες, αγωνιάς με το μυστήριο και την πλοκή ενώ παράλληλα είναι διάχυτη μια ποιοτική αίσθηση χιούμορ. Τα οικολογικά μηνύματα αποτελούν τον πυρήνα της δράσης. Απέχουν πολύ όμως από τις στερεότυπες και συνηθισμένες ανθρωποκεντρικές αντιλήψεις, καθώς όλο το βιβλίο διαπνέεται από την ελπιδοφόρα ιδέα της φιλικής  συνύπαρξης του ανθρώπου με όλα τα «παιδιά» του πλανήτη μας, ζώα και φυτά.  Όπου όλοι θα βγούμε κερδισμένοι.

«Ο Πιοζ Νάμε και οι πέντε γάτες» είναι ένα βιβλίο, ιδανικό για μικρούς και για μεγάλους, που μας εντυπωσίασε.  Αναζητήσαμε λοιπόν το συγγραφέα για να μας μιλήσει  για τον Πιοζ Νάμε. Του ζητήσαμε να πει δυο λόγια για τους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες του, μέσα από την εφημερίδα μας.

Περισκόπηση: Γιατί Πιοζ Νάμε και γιατί πέντε γάτες;

Κωστής Μακρής: «Ποιος να’μαι» (Πιοζ Νάμε) αναρωτιέται το κάθε παιδί και ο κάθε άνθρωπος μεγαλώνοντας. «Ποιος να είμαι;». Μονίμως αναζητούμε την ταυτότητά μας και την ταυτότητα των άλλων γύρω μας. Οι πέντε γάτες από την άλλη μεριά, είναι απλά γάτες. Αλλά είναι κοντά στον Πιοζ Νάμε. Ξέρουν από ανθρώπους, ξέρουν από βάσανα (κάποια βρέθηκε εκεί παρατημένη από τα πρώην αφεντικά της, άλλη επέλεξε την ασφάλεια του σπιτιού της Εγομόνης έχοντας βαρεθεί την πεινασμένη αλητεία, τον Κινατόβρη τον βρήκε μωρό η Εγομόνη, να νιαουροκλαίει στο δρόμο κ.λπ.). Ζώα είναι οι πέντε γάτες, που καθοδηγούν στην πράξη τον Πιοζ Νάμε να γνωρίσει τον κόσμο γύρω του και να τον αγαπήσει. Και φυσικά τον προστατεύουν από κάθε κακό.

Περισκόπηση: Ποιο είναι το «κακό» που απειλεί τον Πιοζ Νάμε;

Κωστής Μακρής: Αυτό είναι λίγο δύσκολο να απαντηθεί. Στο βιβλίο δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο. Ακόμα και ο Κινατόβρης, που είναι ολόμαυρος, έχει κάτασπρα ακροπόδαρα, σαν να φοράει άσπρες κάλτσες. Θα έλεγα ότι το κακό –κι όχι μόνο για τον Πιοζ Νάμε- είναι η ανοησία, η παρεξήγηση, οι προκαταλήψεις, η μισαλλοδοξία, η απληστία και η αλαζονεία. Απέναντι σ’ αυτά πολεμάει ο Πιοζ Νάμε. Και απέναντι σε μια κατάρα που τον βαραίνει χωρίς να φταίει ο ίδιος αλλά και δίχως τη γνώση τι τον απειλεί και πώς μπορεί να το αντιμετωπίσει.

Περισκόπηση: «Νικάει» στο τέλος ο  Πιοζ Νάμε;

Κωστής Μακρής: Κι αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί… Στο βιβλίο δεν υπάρχει μια απλή και οριστική απάντηση. Μάλλον ο αναγνώστης πρέπει να αποφασίσει για τη νίκη ή την ήττα. Αν ο αναγνώστης καταφέρει να δει με διαφορετικό μάτι κάποια πράγματα, με περισσότερη αγάπη σε ό,τι μας περιβάλλει και περισσότερη γνώση για τον κόσμο μας, τότε και ο Πιοζ Νάμε και όλοι μας, ίσως νικήσουμε.

Περισκόπηση: Το τέλος του βιβλίου μας προδιαθέτει για μια ζωή του Πιοζ Νάμε μετά την περιπέτειά του αυτή και το τι θα έκανε στο μέλλον. Στη τελευταία σελίδα, μάλιστα, διαβάζουμε ότι:  «Ο Πιοζ Νάμε θα κατάφερνε  να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που  βλέπουν τη γη, τη φύση και τον κόσμο ολόκληρο οι άνθρωποι».

Κωστής Μακρής: Με ρωτάτε αν θα υπάρξει συνέχεια; Αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Κι ο σημαντικότερος είναι αν θα υπάρξουν αρκετοί αναγνώστες να ζητήσουν κάτι τέτοιο. Έμμεσα εννοώ. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο και συμμεριζόμενοι  τα όνειρα του Πιοζ Νάμε και των φίλων του. Και ανάμεσα στους φίλους του, βάζω και τις πέντε γάτες…  Μην ξεχνάμε ότι ο κάθε μυθιστορηματικός ήρωας υπάρχει και επιβιώνει μέσω των αναγνωστών του.

Περισκόπηση: Ευχαριστούμε για τη συνομιλία και ευχόμαστε καλή επιτυχία στον «Πιοζ Νάμε» και «στις πέντε γάτες».

Κωστής Μακρής: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και εύχομαι κάθε επιτυχία σε εσάς, στην «Περισκόπηση» και στους συνεργάτες σας.

Advertisements

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΡΧΕΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: